Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde 4 asırdır faaliyet gösteren ve geçen yıl restore edilen Tahıl Hanı'ndaki lokantacılar, odun ateşinde kavurma ve güveç pişirip müşterilerine servis ederek geleneği yaşatıyor.
Bursa'nın güneyindeki dağ ilçelerinden 10 bin nüfuslu Büyükorhan'da "Cuma Pazarı" olarak bilinen mevki, Tahıl Hanı, canlı hayvan pazarı ve camisiyle yüzyıllardır bölgenin ticaret merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Osmanlı Devleti zamanında 1600'lü yıllarda kurulduğu bilinen han ile civarındaki esnaf, Cumhuriyet döneminde de hububat, büyükbaş ve küçükbaş hayvan satışının yanı sıra kavurma ve güveç lokantalarıyla hizmet verdi. Hayvan pazarının kurulduğu cuma günlerinde özellikle cuma namazından sonra en kalabalık saatlerini yaşayan han, geçen yıl Büyükorhan Belediyesi tarafından restore edildi. Tamamen ahşap olan handa faaliyet gösteren 10 lokanta, aile işletmesi niteliğiyle hizmetini sürdürüyor. Günün erken saatlerinde gelerek ocağı yakan lokantacılar, pişirdikleri kavurma ve güveci müşterilerine servis ediyor. Haftanın diğer günlerinde de açık olan hana, özellikle hayvan pazarının kurulduğu cumaları çevre il ve ilçelerden gelenler, kavurma ve güveci tadıyor.