Birçok insan önemsemese de safra kesesi, vücuttaki yağların sindirimi ve emilimi konusunda önemli bir organdır. Olması gerektiği gibi çalışmadığında sıkıntı yaratabilecek safra kesesini nasıl koruyabiliriz? Safra kesesi diyeti nasıl olur? Ayrıntılar haberimizde...
Karaciğerin altında bulunan, küçük bir organ olan safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını depolar ve yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur. Sindirim sistemi için oldukça önemli olan bu organı, bazı yiyecekler desteklerken bazıları da iltihaplanma ya da safra taşı gibi sorunları arttırabilir. BU YİYECEKLERİN TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN
Bu sebeple safra kesesi için sağlıklı bir diyet yapmak önemlidir. İşte sağlıklı bir safra kesesi için tüketimine dikkat edeceğiniz gıdalar... Sebze yağları Fıstık yağı Rafine beyaz yiyecekler (makarna, ekmek gibi) Yağ oranı yüksek gıdalar İşlenmiş gıdalar İşlenmiş ve aşırı yağlı yiyeceklerin haricinde safra keseniz için alkol ve tütün ürünleri konusuna da dikkat etmeniz gerekir.
SAFRA KESESİ SAĞLIĞI İÇİN TÜKETEBİLECEĞİNİZ GIDALAR
Öte yandan sağlıklı bir safra kesesi için beslenme programınıza ekleyebileceğiniz besinler de vardır. İşte o gıdalar... Dolmalık biber Turunçgiller Koyu yapraklı yeşil sebzeler Balık ve kabuklu deniz ürünleri Süt Domates Fasulyeler Mercimek Soya peyniri Fındık Az yağlı süt Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek ve lifli gıdaları öğünlerinize dahil etmek safra kesenizi korumanıza yardımcı olacaktır.
SAFRA KESESİ TAŞI BELİRTİLERİ
Safra kesesi olması gerektiği gibi çalışmadığında; taşlar safra kanalını tıkar ve enfeksiyona yol açar. Safra kesesi hastalığının belirtileri ise bulantı, kusma, omzun altında ağrı, uykusuzluk, geğirme, hazımsızlık ve karın sağ üst bölgesinde ağrıdır.
Bu belirtileri yaşıyorsanız, genel cerrahi uzmanından hastalık ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almalısınız.