Yaz aylarının en sevilen gıdalarından birisi de hiç şüphesiz domates… Kahvaltı sofralarının ve salataların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kış boyu taze bir şekilde domates tüketmek isteyenler domates konservesi hazırlıklarına başladı.
Makarnaların yanında sos olarak veya basit yoldan yaz domatesi ile menemen yapmak isteyenler domates konservesi hazırlıklarına başladı. Domates konservesini kış boyunca tüketmek istiyorsanız yapım aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var. Bu sayede domates ekşimiyor ve bozulmuyor. İşte domates konservesine dair püf noktalar…
SICAK SUDA BEKLETİN
Bozulmayan ve eşsiz lezzetteki domates konservesinin asırlardır uygulanan geleneksel püf noktası, özellikle köylü kadınların ustalıkla kullandığı bir yöntem. Köylü kadınların nesiller boyu aktardığı bu bilgi, konservelerin içerisindeki lezzetin ve sağlığın garantisi olmuştur. Sıkı sıkıya kapatılan kavanozlar, kaynar suyun kucaklayıcı sıcaklığında 5 dakika boyunca bekletilir ve bu süreç, konservelerin bozulmadan uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
Domates konservesi için gerekli malzemeler:
- 9 – 10 kilo domates
- 10 – 11 adet cam kavanoz
- Tuz
Yapılışı:
- Öncelikle domatesleri blenderdan geçirin. Domatesler, püre haline gelmeli ancak su gibi olmamalıdır.
- Domatesleri derin ve geniş bir tencerede orta ateşte pişirmeye başlayın.
- Pişirme evresinde çok sık ve gerekmedikçe karıştırma işlemi yapmayın.
- Eğer sulu domates kullandıysanız karıştırmanıza gerek yoktur. Ancak etli ve suyu az domates kullandıysanız zaman zaman dibi tutmaması için karıştırabilirsiniz.
- Yaklaşık 20-25 dakika içerisinde, kaynama başlayınca, domateslerin renk ve kıvamının değiştiğini göreceksiniz. Bu aşamada ocağı kapatabilirsiniz.
- Ardından başka bir tencerede su kaynatın.
- Cam kavanozu ve kapağı ile birlikte suya atıp çıkarın.
- Kavanozun içerisinde su kalmamasını sağlayın, baş aşağı pozisyonda durması yeterlidir.
- Her kavanoz için bir çay kaşığı tuzu üzerine serpin ve kapağını örtün.
- Domateslerin bozulmaması için kavanozu sıkıca kapatmanız önemlidir.
- Kavanozları kaynar suyun kucaklayıcı sıcaklığında 5 dakika boyunca bekletilir.
- Ardından baş aşağı şekilde kavanozu çevirip bir tepsinin üzerine dizin.
- Birkaç saat sonra konserve kapağınız eğer içeri doğru çukurlaşmışsa, konserveniz hazırdır.
- Konservenizi serin yerlerde saklayın.
Not: Kavanozların kaynar suda bekletilmesi bozulmadan uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
Salça yapımının püf noktası kaşıklarda saklı: Bu yöntemle artık salça küflenmeyecek
Sütle biber birleşirse ne olur? Damak çatlatan sütlü biber kavurma tarifi…
Ev hanımlarının sır gibi sakladığı tarif: Bu yöntemle şerbetli irmik tatlısı kuru kalmıyor