
Aile, bireyin sevgi ve kabul gördüğü bir alan olmalıdır. Duygusal olarak olgunlaşmış ebeveynler, çocuklarıyla ideal düzeyde empati kurabilir ve sorunlarıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilir. Terapist Yolanda Renteria, duygusal olarak olgunlaşmamış ebeveynlerin ise kendilerini 4 işaretle ele verebileceğini söylüyor.

Eğer ebeveyniniz, bir yetişkinden çok bir çocuk gibi davranıyor ve kolayca öfkeleniyorsa yalnız değilsiniz. Bu durumu ne yazık ki birçok kişi deneyimliyor. Peki, "duygusal olgunlaşmamışlık" tam olarak ne anlama geliyor? Her insanın duyguları vardır. Önemli olan, bu duyguları kontrol edebilmek ve sağlıklı şekilde yönetebilmektir. Ancak bazı insanlar, bu duygusal kontrol araçlarına sahip değildir ve tepkilerini ölçüp tartmadan ortaya koyabilirler.

Dr. Psikolog Lea McMahon’a göre, duygusal olarak olgunlaşmamış ebeveynler, duygusal farkındalık ve empatiden yoksundurlar. Kendi ihtiyaçlarını çocuklarının ihtiyaçlarının önüne koyarlar, etkili iletişim kuramazlar ve genellikle öngörülemez davranışlar sergilerler.Kimi bireyler, ebeveynlerinin çocuk gibi davrandığını ve evdeki tek yetişkinin kendisi olduğunu hissedebilir. Bu durum, uzun süreli stres ve travmalara neden olabilir. Ancak bu deneyimden etkilenen pek çok kişi gibi, iyileşmenin ve gelişmenin mümkün olduğunu da bilmek önemlidir.

Lighthouse Dr. Brooke Keels, duygusal olarak olgunlaşmamış ebeveynlerin aşağıdaki belirtilere sahip olduğunu ifade ediyor: Kendi duygularını ve davranışlarını yönetmekte zorlanırlar. Durumlara aşırı veya mantıksız tepkiler verirler. Çocuklarının duygularını değil, kendi duygularını ön planda tutarlar. Duyguları tarafından yönlendirilir, sık sık öfke patlamaları yaşarlar. Duygusal desteği çocuklarından beklerler.

Duygusal olarak olgunlaşmamış ebeveynler, çocuklarının sınırlarına saygı göstermeyebilir. Her şeyin kendileriyle ilgili olduğunu düşündükleri için çocuklarının mahremiyetine müdahale edebilir ya da onları duygusal manipülasyonla yönlendirebilirler. Klinik psikolog Dr. Heather Stevenson’a göre, toksik ebeveynlerle aynı ortamda büyüyen çocuklarda uzun vadede şu etkiler görülebilir: Düşük özsaygı Bağımlı ilişkiler geliştirme İnsanları memnun etme ihtiyacı Duygusal destek aramakta zorlanma Sınır koymakta güçlük Onaylanma ihtiyacının fazlalığı Terk edilme korkusu Maddelerle duygularını bastırma gibi sağlıksız başa çıkma yöntemleri

Peki ebeveynler neden bu şekilde davranıyor olabilir? Uzmanlara göre, çoğu zaman bunun kökeninde kendi çocukluklarındaki ihmal veya travmalar yatıyor. Dr. Stevenson, ''Kendileri de çocukken duygusal ihmale uğradılarsa, sağlıklı duygusal olgunluk geliştirmemiş olabilirler'' diyor.Dr. Keels de, bu bireylerin çocukken sağlıklı duygusal başa çıkma yollarını öğrenmediklerini, bu nedenle de yetişkinlikte benzer kalıpları sürdürdüklerini belirtiyor.