Poğaça Türk mutfağının en lezzetli hamur işlerinden bir tanesidir. Eve gelen misafirlerden tutun da sabah kahvaltılarında en sevilen bu lezzeti tutturmak ise oldukça zor. Hem kabarması hem de yumuşacık olması önemli. İşte içi puf puf dışı çıtır poğaça tarifi…
PAMUK GİBİ POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler;
- Kuru maya (10 gram)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 -5,5 su bardağı un
İçi için;
- Tereyağı
İç harcı için;
- Beyaz Peynir dilerseniz kaşar peynir
Üzerine;
- 1 yumurta sarısı
- 1 dolu çay kaşığı pekmez (şart değil)
Yapılışı;
Un hariç bütün malzemeleri güzelce yoğurun.
5 su bardağı unu dikkatlice ekleyin. Gerekirse Un miktarını arttırın, yumuşak ele yapışmayan hamur olacak.
En son 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile hamuru toparlayıp 40-45 dakika üzeri kapalı mayalamaya bırakın.
Mayalanan hamurdan 16 beze ayırın.
Üzerine 1 tatlı kaşığı yumuşak tereyağı ilave edip 1 bezeyi tezgaha alıp elinizle pasta tabağı büyüklüğünde açın.
4 bezeyi bu şekilde üst üste koyup 4 kule elde edin. 20-25 dakika buzdolabına kaldırın.
Elinizle açın yanları içine doğru katlayın uzun hamurdan 4 veya 5 parça kesin.
İçine peynir doldurup kapatın.
Üzerine yumurta sarısı sürüp çapraz kesik atın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Çıtır çıtır puf böreğinin sırrıymış. Bir bardak eklemeniz yetiyor, asla sönmüyor
Lokum gibi kavurma için dikkat etmeniz gereken püf nokta! Sırrı pişirmede saklı
Anne usulü poğaça tarifi… Hamuruna ekleyin! Puf puf olmasını sağlıyor ve 1 hafta bayatlamıyor