Beslenme düzeninizi değiştirmek istiyor ve beyaz un kullanmak istemiyorsanız günümüzde birçok alternatif bulabilirsiniz. İşte beyaz una alternatif olabilecek glutensiz unlar...
Dünyada birçok mutfakta kullanılan nohut unu, ciddi oranda protein içerir. Yoğun kıvamı ve beyaz una oranla daha yapışkan olması sebebiyle bağlayıcılığı yüksektir. Bu sebeple mücver gibi yiyecekleri yaparken kullanabilirsiniz.
Beyaz una alternatif olarak kullanabileceğiniz badem unu, yüksek besin değeri sayesinde LDL kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olurken; günlük E vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar. Kekler ve kurabiyeler için iyi bir alternatiftir.
Kurutulmuş Hindistan cevizi etinin yumuşak, ince bir toz haline getirilmesiyle elde edilen tahıl ve gluten içermeyen bir un çeşididir. Kek, kurabiye ve kreplerde kullanılabilirsiniz. Yağ açısından oldukça zengindir. Ayrıca hafif tatlı bir tada sahip olduğu için, Hindistan cevizi unu kullanırken şeker miktarını azaltıp yumurta ve sıvı miktarını artırmanız gerekiyor.
Son yıllarda hayatımıza giren besinlerden biri olan kinoa, özellikle salatalarda ve yemeklerde kullanılıyor. Yüksek miktarda protein, mineral ve vitamin içeren kinoadan üretilen kinoa unu da beyaz una alternatiflerden biri. Yalnızca kinoa unu kullanarak yaptığınız hamur işleri çok kabarmayacaktır.
Kestanenin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen kestane unu, yüksek miktarda protein, lif ve aminoasit içerir. Gluten içermeyen kestane unu, özellikle çikolatalı kekler için iyi bir alternatif olabilir.
Uzun süre tok tutan karabuğday, yüksek oranda protein ve vitamin içeriyor. Gluten içermeyen karabuğday ununu istediğiniz hamur işlerinde kullanbilirsiniz.
Birçok tarifte kullanabileceğiniz yulaf unu, mükemmel bir lif kaynağıdır ve yüksek protein içerir. Kahvaltılık karışımlarda, kurabiye ve keklerde kullanılan yulaf unu, sütlü tatlılara kıvam vermek için de kullanabilirsiniz.