Ekinoks gündüz ile gecenin eşit olması anlamına geliyor. Bu doğa olayı 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor. Peki, 23 Eylül ekinoksu nedir? Sonbahar ekinoksunda doğada neler oluyor? İşte 23 Eylül ekinoksu özellikleri...
Dünyanın eğimi nedeniyle, Kuzey ve Güney Yarımküre güneş ışığını ve sıcaklığını en doğrudan alma konusunda yer değiştirir. Gündönümleri, her iki yarımkürede de güneşe doğru en büyük (veya en az) eğimimizi gösterir. Ekinokslar gündönümlerinin ortasına denk gelir.
23 EYLÜL ÖZELLİKLERİ
Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.