CasibomForum.NET | Forum Sitesi

CasibomForum.Net Türkiye`nin en güncel ve kaliteli genel forum sitesi`dir.
CasibomForum'a katılım zahmetsiz ve ücretsizdir!

  • Sitemizde hiç bir şekilde yasa dışı bahis ve kumar oynatılmamaktadır! Casibom Forum Sitesi, Türkçe dilini kullanan ve Türkiye dışında yaşayan kişileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenmektedir. Casibom Forum sitesinde tanıtılan bahis firmaları Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca yasal olmayabilir, Türkiye'de ikamet eden ve paylaştığımız iddaa tahminlerini takip eden kişiler Sportoto bayileri olan; Bilyoner, Nesine, Tuttur, Birebin, Misli ve Oley web sitelerinden bahis yapmalıdır. Digitürk ve D-Smart gibi platformların sahip olduğu telif haklarından ötürü sitemizde yayınlarına yer verilmemektedir.

    Skype : live:.cid.a929326185b46229

16. yüzyılda mide tedavisinde kullanılıyordu: Yörük lezzeti şimdi Avrupa yolcusu

hepmiben

New member
Katılım
2 Eyl 2023
Mesajlar
65,121
Tepkime puanı
0
Puanları
0
16. yüzyılda mide tedavisinde kullanılıyordu: Yörük lezzeti şimdi Avrupa yolcusu

Mersin'de Yörükler tarafından, maya bulunmadığı zamanlarda çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden mayalanarak üretilen ve türkülere konu olan Silifke yoğurdunun, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alması yöre sakinlerini mutlu etti.

yy10aL2uskWkV2v7HXaARw.jpg

Yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi bulunduğu belirtilen ve 2022 yılında Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan Silifke yoğurdu, Avrupa Birliği'nden de tescil aldı.
-1_axz9DRkSzrUbB4jnSkA.jpg

Toros Yörükleri tarafından, maya bulunmadığı zamanlarda çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden mayalanarak üretilen yoğurtla ilgili konuşan Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, yoğurdun ihraç edilmesi için firmaların önlerinin açılacağını kaydetti.
MQwZB35TrEOrP0TDadhTtw.jpg

Yoğurt üreticisi Zekeriya Şenel de, “Silifke yoğurdu için Avrupa Birliği'nin onayladığı tescili almış bulunmaktayız. Avrupa'daki ve tüm Türkiye'deki müşterilerimize duyurulur. Bir üretici olarak çok mutlu oldum” diye konuştu.
aJKuL0fCCkKIUrkwzxp6hw.jpg

Kaynaklarda geçmişi milattan önceki yıllara dayanan, bugünkü yoğurt kelimesi karşılığını 1069-1070 yılları arasında alan, 16'ıncı yüzyıla gelindiğinde hekimlerin mide tedavisinde kullandığı ve "ebedi hayatın sütü" olarak isimlendirilen yoğurt, zamanla her yörede kendine özgü değerleri ve ayırt edici nitelikleri ile yer almaya başladı. Bu farklı lezzetlerden birisinin de türkülere konu olan Silifke Yoğurdu olduğu ifade ediliyor. Silifke yoğurdunun, bal ile birlikte tüketildiğinde daha lezzetli olduğu belirtiliyor.
 
Üst Alt