Mersin'de Yörükler tarafından, maya bulunmadığı zamanlarda çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden mayalanarak üretilen ve türkülere konu olan Silifke yoğurdunun, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alması yöre sakinlerini mutlu etti.
Yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi bulunduğu belirtilen ve 2022 yılında Türkiye'de coğrafi işaret tescili alan Silifke yoğurdu, Avrupa Birliği'nden de tescil aldı.
Toros Yörükleri tarafından, maya bulunmadığı zamanlarda çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden mayalanarak üretilen yoğurtla ilgili konuşan Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, yoğurdun ihraç edilmesi için firmaların önlerinin açılacağını kaydetti.
Yoğurt üreticisi Zekeriya Şenel de, “Silifke yoğurdu için Avrupa Birliği'nin onayladığı tescili almış bulunmaktayız. Avrupa'daki ve tüm Türkiye'deki müşterilerimize duyurulur. Bir üretici olarak çok mutlu oldum” diye konuştu.
Kaynaklarda geçmişi milattan önceki yıllara dayanan, bugünkü yoğurt kelimesi karşılığını 1069-1070 yılları arasında alan, 16'ıncı yüzyıla gelindiğinde hekimlerin mide tedavisinde kullandığı ve "ebedi hayatın sütü" olarak isimlendirilen yoğurt, zamanla her yörede kendine özgü değerleri ve ayırt edici nitelikleri ile yer almaya başladı. Bu farklı lezzetlerden birisinin de türkülere konu olan Silifke Yoğurdu olduğu ifade ediliyor. Silifke yoğurdunun, bal ile birlikte tüketildiğinde daha lezzetli olduğu belirtiliyor.